Dobermann Honden Ras: Karakter, Levensduur & Prijs | Puppyplaats (2024)

Een Dobermann wordt vaak beschreven als alert, moedig en trots, terwijl ze tegelijkertijd extreem loyaal, toegewijd en aanhankelijk zijn. Ze zijn zeer intelligent, met als keerzijde dat ze vanwege hun slimheid nogal manipulatief kunnen zijn. Dat gezegd hebbende, zijn Dobermanns kalm en vriendelijk, waardoor ze sterke banden vormen met hun eigenaren. Ze moeten met respect worden behandeld en nooit hardhandig worden behandeld. Wanneer deze honden tijd, geduld en veel vriendelijkheid krijgen, worden eigenaren beloond met een betrouwbare viervoetige metgezel. Kortom, in de juiste handen en omgeving is een Dobermann een betrouwbare gezinsvriend en metgezel.

Als zodanig zijn Dobermanns een goede keuze voor gezinnen, mits ze weten hoe ze deze intelligente honden moeten trainen en behandelen, en genoeg tijd hebben voor een intelligente viervoetige metgezel. In verkeerde handen en zonder de juiste begeleiding kan een Dobermann eigenzinnig, ongehoorzaam en onhandelbaar worden. Met dit gezegd, als ze de juiste richting krijgen en van jongs af aan goed gesocialiseerd worden, wat essentieel is voor dit ras, worden ze gewaardeerde leden van een gezin en hechten ze zich sterk aan oudere kinderen in een huishouden. Zoals eerder vermeld, staan Dobies bekend om hun natuurlijke vermogen om te beschermen en te waken, wat ze zullen doen zodra ze zich in een nieuw huis vestigen. Ze worden vaak zeer beschermend ten opzichte van kinderen in een huishouden, wat een probleem kan zijn wanneer er bezoekers langskomen.

Dobermanns moeten weten wat hun plaats is in de roedel en wie de alfa-hond is om echt evenwichtige karakters te hebben, wat de reden is waarom het zo belangrijk is dat deze honden goed gesocialiseerd en correct getraind worden, niet alleen als ze jong zijn, maar gedurende hun hele leven. Zonder consistente training hebben Dobies de neiging om een meer dominante kant van hun karakter te laten zien. Het is ook de moeite waard om in gedachten te houden dat Dobermanns vaak een zeer sterke band vormen met één persoon, hoewel ze altijd vriendelijk zijn tegen andere gezinsleden.

Met dit gezegd, staan ze erom bekend vrij wantrouwend te zijn tegenover vreemden, wat een natuurlijke reactie is voor een hond die oorspronkelijk gefokt werd om mensen te bewaken en hun eigendommen te beschermen. Dobermanns doen het niet goed als "buitenhonden" omdat ze gedijen op menselijk gezelschap en graag bij de mensen zijn van wie ze houden. Kortom, ze staan bekend om hun voorkeur voor "huiselijke gemakken". In de afgelopen jaren zorgen meer verantwoordelijke Dobermann-fokkers ervoor dat ze hun fokhonden en de pups die ze fokken temperamenttesten om ervoor te zorgen dat ze goed geschikte metgezellen en gezinsdieren zijn.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaars?

Dobermanns zijn niet de beste keuze voor beginnende eigenaars omdat ze behandeld en getraind moeten worden door mensen die bekend zijn met hun zeer specifieke behoeften. Omdat ze zo intelligent zijn, kunnen Dobermanns, als ze vanaf het begin niet correct worden behandeld, de rol van "alfa" hond in een huishouden op zich nemen, waardoor ze moeilijker te beheren en te leven zijn.

Hoe zit het met de prooidrift?

Dobermanns hebben een hoge prooidrift en ze genieten ervan om kleinere dieren achterna te zitten wanneer ze de kans krijgen. Als zodanig moeten honden altijd aan de lijn worden gehouden waar andere dieren, wilde dieren en vee in de buurt zijn. Kennismakingen met kleinere huisdieren, inclusief honden en katten, moeten altijd voorzichtig gebeuren om ongelukken te voorkomen.

Hoe zit het met speelsheid?

Dobermanns staan ​​bekend om hun gevoel voor humor en ze gedijen op het spelen van interactieve spellen. Ze kunnen echter wat opdringerig en veeleisend zijn, vooral als ze vanaf jonge leeftijd niet de "spelregels" hebben geleerd, zodat ze de grenzen begrijpen van hoever ze kunnen gaan bij het spelen van welk soort spel dan ook met hun eigenaren. Het is ook cruciaal om onderscheid te maken tussen wanneer een Dobie speels is en wanneer ze een dominantere kant van hun aard laten zien.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Dobermanns zijn even gelukkig in de stad als op het platteland, op voorwaarde dat ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgen om verveling te voorkomen. Ze zijn echter niet de beste keuze voor mensen die in appartementen wonen en zijn beter geschikt voor huishoudens met grote, veilige tuinen waar een hond zo vaak mogelijk kan rondlopen, waardoor ze zich echt kunnen uiten zoals ze zouden moeten.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Dobermanns vormen zeer sterke banden met hun eigenaren en haten het wanneer ze niet in de buurt zijn, wat kan leiden tot honden die lijden aan verlatingsangst. Dit kan een echt probleem worden, waarbij honden allerlei gedragsproblemen ontwikkelen, waaronder vernielzuchtig gedrag in huis en onophoudelijk blaffen als een manier om hun ongenoegen te uiten. Ze zijn daarom beter geschikt voor huishoudens waar één persoon thuis blijft wanneer iedereen anders weg is. Het zou een eerlijke beschrijving zijn om te zeggen dat een Dobermann een hond is die constant bij zijn eigenaren wil zijn.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Dobermanns staan ​​niet bekend als "blaffers", hoewel ze uiterst goed zijn in het laten weten aan hun eigen

aren wanneer er vreemden in de buurt zijn. Met dit gezegd, zou elke hond die slecht behandeld wordt, te lang alleen gelaten wordt of gestrest is, blaffen als een manier om te laten zien hoe ongelukkig ze zijn met de situatie.

Houden Dobermanns van water?

Sommige Dobermanns houden niet bijzonder van water en sommige gaan zelfs niet graag wandelen als het regent. Aan de andere kant zijn er Dobermanns die dol zijn op zwemmen en zelfs kunnen worden geleerd om dingen op te halen die in het water zijn gegooid. Met dit gezegd is het het beste om een hond die van zwemmen houdt aan de lijn te houden bij het wandelen in de buurt van gevaarlijker water, voor het geval ze besluiten erin te springen. Honden die niet van water houden, mogen nooit gedwongen worden om erin te gaan, omdat dit hen alleen maar meer angstig zou maken.

Zijn Dobermanns goede waakhonden?

Dobermanns zijn inherente waakhonden, een eigenschap die diep verankerd is in het psyche van een hond, omdat ze tientallen jaren gefokt zijn om te beschermen en te waken.

Dobermann Honden Ras: Karakter, Levensduur & Prijs | Puppyplaats (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 6407

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.